www.bihor-petnica.com         
 
Bihor
Home                  ...... Gradovi              ...... Kniževnost
Bihorski Junaci
Bihorci u svijetu
Bihorski Alimi
Ekonomija
Intelektualci
Geografija
Karta Bihora
Bihorska Sela
Bihorski Običaji
Zanimljivosti
Istorija            .......... Štrpci-Otmica
Vijesti 
Islam
Kur`an
Kur`an-Njemački
Predavanja
Lijek u Kur`anu
Odbor IZ
Islam u C.Gori
Džamije

Ilmihal
Hutbe
40 Hadisa
Islamske Vijesti
. ...
Audio-Video
.... ...... Ilahije / Sevdah
Džemati
Petnica
Trpezi
Savin Bor
Vrševo
Kalica
Berane
Lozna
Bijelo Polje
Rasovo
Bistrica
Korita               .... .... Murovac         ...... .. Vorbica
Džamije

Sandžak
Sandžački alimi
Geograf. Karta
Karakteristike
Stanovništvo
Gradovi
Pešter
          ..... ....... Vijesti             .. ........ Sandžaklije  CH.
Slike Sandžaka
Džamije
Medresa
Univerzitet
Političke Partije
Ekonomija
 
Linkovi
BiH
Alija Izetbegović.. . Bošnjački Alimi
Geograf. Karta
Karakteristike
Stanovništvo
Gradovi
Vijesti
Slike BiH
Džamije
Medresa
Univerzitet
Političke Partije
Ekonomija BiH
Bosanski Linkovi

Dijaspora
Sandžačka Dijas.. . Statut   ............. ....... Islam u CH ............ . Strani jezik....... ...... Pomoć Domovini.. . Intelektualci............ Studenti            .... ... Sport ..........      .... ... Musafirhana
10 najčešćih opravdanja Muslimanki koje ne nose hidžab

       10 najčešćih opravdanja Muslimanki koje ne nose hidžab   /mahramu (Huvejda Ismail)

Uhvati voz pokajanja, sestro moja, prije nego prodje tvoju stanicu. Razmisli, sestro moja, i pocni sad.

Zahvala pripada Allahu. Neka je salavat i selam na naseg casnog poslanika koji nam je pokazao put do zadovoljstva Allahovog i do Dzenneta. To je pravi put, obasjan vrlinama i najboljim moralnim karakteristikama, koje se izgradjuju odjecom cistoce, skrivanja i cestitosti. To je put kojim idu dvije polovine ljudskog drustva, muskarac i zena, ka harmonicnom zadovoljstvu i sreci na ovom svijetu i na drugom svijetu.

To je razlog sto je Zastitnik, o­naj koji je iznad svake nesavrsenosti, propisao hidzab zenama kao obavezu koja ce stititi cestitost, cast i iman zene. Zbog nepostivanja ove obaveze, drustva (i muslimanska i nemuslimanska) koja su se udaljila od Allahovog pravog puta, postala su bolesna drustva kojima je potreban lijek da bi ih doveo do ozdravljenja i srece.
Koji su, o­nda, razlozi koji su doveli do ovakve devijacije?
Postavili smo to pitanje razlicitim grupama zena od kojih smo dobili deset najcescih opravdanja. Nakon analize ovih opravdanja, slabost njihovih argumenata postala nam je jasna.

Prvo opravdanje: Jos uvijek nisam uvjerena da je hidzab potreban.

Ovoj sestri postavljamo dva pitanja.

Prvo: Da li je o­na iskreno uvjerena u ispravnost islama? Prirodan odgovor jeste: Naravno da je uvjerena, jer o­na izgovara “La ilahe illallah!” (Nema boga osim Allaha), sto znaci da je uvjerena u akidu, a o­nda kaze: “Muhammedun resulullah!” (Muhammed je Allahov poslanik), sto znaci da je uvjerena u islamske zakone (seri’at). Dakle, o­na je uvjerena u islam kao sistem vjerovanja i zakona kojim se o­na rukovodi u vlastitom zivotu.

Drugo: Da li je hidzab dio islamskog zakona (seri’ata) i da li je obaveza?
Ako je ova sestra iskrena u svojoj namjeri i ako iskreno zeli znati istinu, o­nda bi njen odgovor jedino mogao biti: Da. Jer, Allah, u koga vjeruje, naredio joj je nosenje hidzaba u Svojoj Knjizi (Kur’anu), a Poslanik (s.a.w.s.) u ciju poruku vjeruje, naredio je nosenje hidzaba u svom sunnetu. Kako nazivamo osobu koja vjeruje u ispravnost islama, ali ipak ne cini o­no sto su Allah i Njegov poslanik naredili? Sigurno je da o­ni ne mogu biti od o­nih o kojima Allah govori u ovom ajetu: ‘Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im o­n presudi, samo reknu: "Slusamo i pokoravamo se!" - o­ni ce uspjeti.’ [Sura En-Nur, 51]. Ukratko: ako je sestra uvjerena u islam, kako moze biti neuvjerena u njegove naredbe?

Drugo opravdanje: Uvjerena sam u islamsku nosnju, ali moji mi roditelji zabranjuju da ga nosim, a ako ih ne poslusam, ici cu u Dzehennem.

Onaj koji je dao odgovor na ovo opravdanje je najbolji od svih Allahovih stvorenja, Allahov poslanik (s.a.w.s.), a o­n je rekao: Nema pokornosti stvorenom u nepokornosti Stvoritelju. [Ahmed]

Status roditelja u islamu, narocito majke, veoma je vazan. Allah je pokornost roditeljima spomenuo odmah iza obozavanja Njega i Njegovog tevhida, u mnogim ajetima. o­n je rekao: ‘I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobrocinstvo cinite.’ [Sura En-Nisaa, 36]

Pokornost roditeljima nije limitirana osim u jednom aspektu, a to je ako o­ni naredjuju nepokornost Allahu. Allah je rekao: ‘A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatras, o­noga o kome nista ne znas, ti ih ne slusaj’ [Sura Lukman, 15]. Ako se desi da se roditeljima suprotstavimo kada nas nagovaraju na grijeh, to nas ipak ne smije sprjecavati da prema njima budemo dobri i da se ophodimo ljubazno. Allah je u istom ajetu rekao: ‘Prema njima se, na ovome svijetu, velikodusno ponasaj’.

Ukratko: Kako se mozes pokoravati roditeljima i ne pokoravati se Allahu koji je stvorio i tebe i tvoju majku?

Trece opravdanje: Moja pozicija ne dozvoljava mi da se oblacim po islamskim propisima.

Sestra koja ovo kaze je jedna od ova dva tipa: Ili je iskrena i postena, ili je lazov koji zeli da njen “hidzab” istice njenu ljepotu, da je atraktivan, “moderan” i skup.
Pocet cemo sa odgovorom iskrenoj i postenoj sestri. Jesi li svjesna, draga moja sestro, da je nedozvoljeno zeni muslimanki da napusti kucu bez odjece koja je islamski propisna, te da je svaka muslimanka duzna znati uslove propise islamske odjece?

Ako si ulozila truda i vremena da naucis ovosvjetske stvari, zar mozes zapostaviti ucenje o­nih stvari koje ce te spasiti od Allahove kazne i srdzbe nakon smrti!!? Zar Allah ne kaze: ‘Pitajte sljedbenike Knjige (ucene ljude) ako ne znate.’ [Sura En-Nahl, 43]. Zbog toga, moras da naucis propise hidzaba.

Nemoj izlaziti bez ispravne odjece, jer time ces traziti Allahovo zadovoljstvo i sejtanov neuspjeh. Draga moja sestro, ako si zaista iskrena u svojoj namjeri i odlucna u tome, naci ces hiljade nacina olaksanja, a Allah ce ti uciniti sve lahkim! Zar Allah nije o­naj koji kaze: ‘A o­nome koji se Allaha boji, o­n ce izlaz naci i opskrbit ce ga odakle se i ne nada; o­nome koji se u Allaha uzda, o­n mu je dosta.’ [Sura Et-Talak, 2-3]?

Sto se tice sestre koja nije iskrena, rekli bismo joj: Cast i pozicija je nesto sto je odredio Allah i o­no nema veze sa pokazivanjem odjece i boja, niti sa modnim trendovima. Cast je u pokornosti Allahu i Njegovom poslaniku (s.a.w.s), kao i u slijedjenju Allahovih zakona i ispravnog islamskog hidzaba. Poslusaj Allahove rijeci: ‘Najugledniji kod Allaha je o­naj koji ga se najvise boji’ [Sura El-Hudzurat, 13].

Ukratko: Radi sve tako da trazis Allahovo zadovoljstvo i ulazak u Njegov Dzennet i pridaj manje vaznosti skupim predmetima i bogatstvima ovog svijeta.

Cetvrto opravdanje: Veoma je vruce u mojoj zemlji i ja to tesko podnosim. Kako bi mi tek bilo da nosim hidzab?

Allah nam daje jedan primjer: ‘Reci: "Dzehennemska vatra je jos vruca!" - kad bi o­ni samo znali!’ [Sura Et-Tevba 9:81] Kako mozes uporedjivati vrucinu u tvojoj zemlji i vrucinu dzehennemske vatre?
Znaj, sestro moja, da te je sejtan uhvatio u jednu od svojih slabih zamki da bi te poveo iz vrucine ovog svijeta u vrucinu dzehennemske vatre. Oslobodi se iz ove zamke, a vrucinu sunca gledaj kao blagodat, a ne teskocu, posebno jer te o­no moze podsjetiti na Allahovu kaznu koja je mnogo veca od vrucine koju ti sada osjecas. Vrati se Allahovoj naredbi i zrtvuj ovosvjetsku udobnost na putu spasa od Dzehennema, o kojem Allah kaze: ‘U njemu svjezine nece osjetiti, ni pica okusiti, osim vrele vode i kapljevine.’ [Sura En-Naba', 24-25].

Ukratko: Put do Dzenneta je tezak i zahtijeva trud, a put do Dzehennema je pun zelja i ceznji.

Peto opravdanje: Ako sad pocnem nositi hidzab, bojim se da cu ga poslije skinuti, jer sam vidjala mnoge koje su to uradile!!

Ovoj sestri kazem: Kada bi svako primjenjivao tvoju logiku, napustili bi vjeru u potpunosti! Napustili bi namaz u strahu da ce ga napustiti poslije. Napustili bi post u Ramazanu jer bi se mnogi bojali da ce ga poslije napustiti? Zar ne vidis kako te sejtan zarobio u svoju zamku i odvratio te od pravog puta?
Allah voli kontinuiranu pokornost, cak i ako je mala ili samo preporucena. A sta je sa o­nim sto je apsolutna obaveza, kao sto je nosenje hidzaba?! Poslanik (s.a.w.s) je rekao: Allahu najdraze dijelo je malo, ali redovno djelo. Zasto nisi pokusala da nadjes uzroke sto su te druge zene skinule hidzab, tako da bi ti mogla da izbjegavas te uzroke i da se trudis otkloniti ih? Zasto nisi potrazila nacine ohrabrivanja i stjecanja jacine imana tako da ih se mozes drzati? Jedan od ovih nacina je i dova Allahu da ucini srce cvrstim u vjeri, kao sto je molio Poslanik (s.a.w.s). Drugi nacini su namaz i svjesnost, kao sto je Allah rekao: ‘Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, tesko, osim poslusnima, koji su uvjereni da ce pred Gospodara svoga stati i da ce se Njemu vratiti.’ [Sura El-Bekare, 45,46]
Medju drugim nacinima koji vode do jaceg imana su pridrzavanje islamskih naredaba, a jedan od njih je sigurno i nosenje hidzaba.

Ukratko: Kada osjetis slatkocu imana, neces vise zapostaviti Allahove naredbe cim ih jednom pocnes primjenjivati.

Sesto opravdanje: Ako pocnem nositi hidzab, niko me nece htjeti ozeniti, pa cu odloziti hidzab do udaje.

Bilo koji muskarac koji zeli da si nepokrivena i da se otkrivas u javnosti uprkos tome sto to predstavlja nepokornost Allahu, nije vrijedan da ti bude muz uopce. To bi bio muz koji nema osjecaj da zastiti o­no sto Allah od nas zeli, i nece ti pomoci na bilo koji nacin da udjes u Dzennet ili da izbjegnes Dzehennem. Dom ciji temelj je nepokornost Allahu moze biti dom u koji Allah da bijedu i teskoce i na ovom i na o­nom svijetu. Kao sto je Allah rekao: ‘A o­naj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj ce teskim zivotom zivjeti i na Sudnjem danu cemo ga slijepim oziviti.’ [Sura Ta Ha, 124]

Brak je blagodat od Allaha. Koliko pokrivenih zena je udato, a koliko je nepokrivenih jos neudato? Ako bi ti rekla “…moje nepokrivanje je samo nacin da ostvarim dobar brak”, znaj da se u islamu dobar cilj ne moze postici kroz neispravan nacin. Ako je cilj castan, o­nda se mora postici putem cistih i dobrih metoda.

Ukratko: Nema blagoslova u braku koji je zasnovan na grijehu i neispravnosti.

Sedmo opravdanje: Ne nosim hidzab zbog o­nog sto je Allah rekao: ‘I o blagodati Gospodara svoga kazuj! [Sura Ed-Duha 93:11]. Kako mogu biti pokrivena kada mi je Allah dao prelijepu kosu i ocaravajucu ljepotu?

Ova sestra se pridrzava Allahove Knjige i njegovih naredaba samo dok se o­ni poklapaju sa njenim licnim zeljama i shvatanjima! o­na zapostavlja o­ne stvari koje joj nisu po volji. Ako nije to u pitanju, zasto o­na o­nda ne slijedi ajet: ‘I neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim o­noga sto je ionako spoljasnje’ [Sura En-Nur 24:31] i Allahove rijeci: ‘O Vjerovjesnice, reci zenama svojim, i kcerima svojim, i zenama vjernika neka spuste haljine svoje niza se’. [Sura El-Ahzab, 59]?

Ovakvom izjavom, sestro moja, ti si za sebe napravila zakon od o­noga sto je Allah strogo zabranio, a to je uljepsavanje i otrkivanje. Razlog za to je:
Nedostatak zelje kod tebe da se pridrzavas naredbe. Najveca blagodat koju nam je Allah dao je iman i pravi put, a medju njima je islamski hidzab. Zasto o­nda ne pokazujes i ne govoris o ovim najvecim blagodatima koji su ti dati?

Ukratko: Zar ima veca blagodat za zenu od imana i hidzaba?

Osmo opravdanje: Znam da je hidzab obavezan, ali nosit cu ga kada me Allah uputi da to ucinim.

Pitamo ovu sestru koje planove ili korake misli preduzeti dok ne prihvati Bozije uputstvo? Mi znamo da je Allah u Svojoj mudrosti dao uzrok ili nacin za sve. Zbog toga, bolesni ljudi uzimaju lijek da ozdrave, putnik koristi vozilo da bi stigao na mjesto odredista, i mnogo drugih primjera.
Da li se ova sestra ozbiljno potrudila da trazi pravi put i ispravne nacine da ga slijedi, kao sto je dova Allahu, jer u Kur’anu se kaze: ‘Uputi nas na Pravi put’ [Sura El-Fatiha 1:5]. Drugi nacini su druzenje sa poboznim sestrama – jer o­ne ce joj pomoci u tome da se vrati na pravi put i da je savjetuju dok je Allah ne uputi i ne da joj veci iman. o­na bi se o­nda pridrzavala Allahovih naredaba i pocela nositi hidzab koji je obaveza vjernicama.

Ukratko: Ako je ova sestra zaista ozbiljna i iskrena, treba da potrazi sve nacine da dodje do pravog puta.

Deveto opravdanje: Nije jos vrijeme za hidzab, jos uvijek sam premlada ga nosim. Nosit cu ga kada budem starija i nakon sto odem na Hadzdz!

Melek smrti, sestro moja, posjecuje te i ceka na tvojim vratima da mu Allah izda naredbu, a to moze biti u bilo kojem momentu tvog zivota. Allah je rekao: ‘… i kad dode njegov kraj, nece ga moci ni za tren jedan ni odloziti ni ubrzati.’ [Sura Al-A’raf 7:34].

Smrt, sestro moja, ne pravi razliku izmedju mladog ili starog covjeka. Smrt moze doci u casu kada si ti u stanju velike nepokornosti i grijeha. Sestro moja, treba da se nadmeces u pokornosti sa o­nima koji se nadmecu da poslusaju Allahove naredbe: ‘Nadmecite se da u Gospodara svoga zasluzite oprost i Dzennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za o­ne koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju.’ [Sura El-Hadid 57:21]. Sestro, ne zaboravi na Allaha ili ce o­n zaboraviti na tebe tako sto nece spustiti milost Svoju na tebe u ovom zivotu i u drugom zivotu. Zaboravljas na svoju vlastitu dusu time sto ne svojoj dusi ne dajes njegovo pravo da se pokorava Allahu i da Ga obozava.
Allah je rekao o licemjerima: ‘I ne budite kao o­ni koji su zaboravili Allaha, pa je o­n ucinio da sami sebe zaborave; to su pravi grjesnici.’ [Sura El-Hashr, 19]
Sestro moja, nosi hidzab u svojoj mladosti, jer Allahova kazna je velika i o­n ce te pitati na Sudnjem danu za tvoju mladost i za svaki moment tvog zivota.

Ukratko: Nemoj da pretpostavljas da ce doci buducnost koju planiras. Kako mozes garantovati da ces zivjeti sutra?

Deseto opravdanje: Bojim se da ako nosim islamsku odjecu, bit cu oznacena kao da pripadam nekoj grupi.

Sestro moja u islamu, postoje samo dvije grupe u islamu, a o­ne su obje spomenute u Allahovoj Knjizi.
Prva grupa je Allahova grupa kojoj o­n daje pobjedu zbog njihove pokornosti. Druga grupa je grupa prokletog sejtana koji se ne pokorava Milostivom i koji povecava nered na zemlji. Kada se ti cvrsto drzis Allahovih naredaba, a medju njima je i nosenje hidzaba, postajes dio grupe bliske Allahu. Kada se uljepsavas na neislamski nacin i pokazujes svoje cari, o­nda si u istoj grupi sa sejtanom i njegovim prijateljima.

Zar ne vidis kako trcis od Allaha sejtanu, zamjenjujuci lose za dobro? Trci, sestro moja, Allahu i slijedi Njegov put: ‘Zato pozurite Allahu, ja (Muhammed) sam vam od Njega da vas javno upozorim.’ [Sura Ez-Zarijat, 50]. Hidzab je nacin obozavanja i obaveza koja nije podlozna misljenjima ljudi, njihovim orijentacijama i izboru, jer o­naj koji je naredio hidzab je Mudri Stvoritelj.

Ukratko: U trazenju Allahovog zadovoljstva, u nadi za Njegovu milost i uspjeh u Njegovom Dzennetu, odbaci sve sejtanove spletke i nagovaranja! Drzi se cvrsto Allahovih zakona i slijedi primjer majki pravovjernih i ashaba zena.

Zakljucak: Tvoje tijelo je na pokazivanju na sejtanovom trzistu, zavodi srca muskaraca; tvoja frizura, uska odjeca koja pokazuje svaki detalj tvog tijela, kratke haljine koje pokazuju tvoje noge, ukrasena i namirisana odjeca - izaziva srdzbu Milostivog i pruza zadovoljstvo sejtanu! Svaki dan koji provedes u ovom stanju odvodi te dalje od Allaha i dovodi blize sejtanu. Svaki dan dovodi te blize kaburu, a melek smrti je spreman da uzme tvoju dusu.

‘Svako zivo bice ce smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobicete u potpunosti place vase, i ko bude od vatre udaljen i u Dzennet uveden - taj je postigao sta je zelio; a zivot na ovome svijetu je samo varljivo nasladivanje.’ [Sura Ali 'Imran, 185]

Uhvati voz pokajanja, sestro moja, prije nego sto prodje tvoju stanicu. Razmisli o tome, sestro moja, sada – prije nego sto bude prekasno!


NAPOMENA: Sa www.islamway.com prevela sestra Radikal

                                                  

                       

   

 

Kontakt e-mail

 
Slika
  Anketa
  Bošnjaci Sandžaka !
Dali će Petnica biti Opština ?
Da, sigurno
Vjerovatno
Sumnjam
Neće nikad
Rezultati
Radio
    Jupok radio
      Glas Islama
   BM Radio
   Radio BiH
    Kameleon
    Radio Q Visoko
   TNT
   Slon
   RealPlayer
Brojač

 

Chat

Chat

Prijetelji

  Radio Naba      


www.bihor-petnica.com